Svjetskim danom autizma ukazano na važnost ranog otkrivanja poremećaja

Autor: na 2. travnja 2019.

Udruga osoba s invaliditetom „Prijatelj“ Metković edukativnim druženjem i igrom obilježila je Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Druženje je organizirano s ciljem podizanja solidarnosti s osobama s autizmom i svijesti o spektru autizma. To su poremećaji koji utječu na razvoj komunikacije, odnose s drugim ljudima i način shvaćanja okoline.

Udruga „Prijatelj“ osobama s autizmom pruža radnu, defektološku, nerurofeedback i logopedsku terapiju, kao i razne radionice i igraonice.

Danijela Raić, radni terapeut u udruzi, kaže da je s terapijama važno započeti u što ranijoj dobi, čim roditelj uoči odstupanja u razvoju djeteta.

„Jednom kad dijete dobije dijagnozu autizma, on će ga imati cijeli život. Sve ovisi o toj ranoj intervenciji. Svi smo čuli za ‘Prve tri su najvažnije’ i tada se treba, pa i do sedme, osme godine života, početi raditi s djecom. Puno ćemo bolje rezultate imati kasnije u životu. Sve ovisi o intelektualnim sposobnostima, ali što više ulažemo u sebe, imat ćemo veće i bolje rezultate. Djeca s kvalitetnom terapijom kasnije će moći ostvariti i svoj samostalni život“, rekla je Raić.

Komunikacijom pomoću slika do razvoja govora

Od sljedećeg tjedna udruga će pružati i PECS terapiju namijenjenu osobama s autističnim spektrom. Maja Šimović, logoped u Udruzi Prijatelj kaže da, unatoč tome što se kroz terapiju komunicira pomoću slika, uvelike pomaže u razvoju govora.

„To je komunikacija razmjene sličica napravljena kao način augmentativne komunikacije za osobe s autističnim spektrom. Pokazalo se da je kao sredstvo komunikacije dobra osobama koje imaju i različite druge poteškoće, te sa osobama različite dobi. Dosta roditelja je skeptično jer misle da se govor neće razviti ukoliko njihovo dijete počne komunicirati sličicama, ali to nije istina i pokušavamo razbiti tu predrasudu. Uključit ćemo i roditelje u terapiju, tako da oni mogu kući sa svojom djecom nastaviti raditi da se sve ne svede na tih sat  vremena koje provedu tu kod nas. PECS ima šest faza i sa zadnjom fazom dijete bi trebalo početi govoriti ukoliko postoji mogućnost za to,“ rekla je Šimović.

Socijalna uključenost

Terapeutkinja Raić smatra da se odnos društva prema osobama s autizmom poboljšao te da se zbog toga i povećao broj roditelja koji rano interveniraju i djeci osigurao terapiju, ali da još uvijek ima prostora za napredak.

„U Hrvatskoj imamo centre gdje oni samostalno žive, ali to je još nedovoljno razvijeno. U samom gradu Metkoviću imamo dosta starijih osoba s autizmom koje su zatvorene u kuće. Mi i ostale udruge koje rade u županiji na ovom području želimo pomoću djece i mladih postići da oni što više izlaze na cestu, da ih se vidi, upozna i da se djeca nauče kako se ponašati i komunicirati s njima. To su normalne, zdrave osobe, s poteškoćom“, rekla je Raič.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik