Svjetski dan močvarnih staništa

Autor: na 2. veljače 2019.

Danas se, 2. veljače, obilježava Svjetski dan močvarnih staništa.

Na taj dan 1971. godine u iranskome gradu Ramsaru usvojena je tzv. “Ramsarska konvencija“ o zaštiti močvarnih područja od međunarodnog značaja  s ciljem očuvanja i razumnog korištenja močvarnih staništa u svrhu održanja  bioraznolikosti te osiguranja dovoljno prirodnih resursa za ljude čiji svakodnevni život i aktivnosti  ovise o močvarnim sustavima.

Svjetski dan močvarnih staništa svake godine održava se pod drugim motom, a ove godine glasi: „Močvare i klimatske promjene“.

Delta rijeke Neretve jedina je prava delta i ujedno najveće riječno ušće u Republici Hrvatskoj te je jedno od malobrojnih preostalih takvih područja u Europi. Sastoji se od ostataka rijetkih sredozemnih močvara s očuvanim obalnim lagunama i velikim površinama močvarnih staništa među kojima se posebno ističu tršćaci u kojima obitavaju mnogobrojne ugrožene vrste, posebno ptice.

Močvarna staništa jedan su od najugroženijih ekoloških sustava zbog isušivanja, onečišćenja i prekomjernoga iskorištavanja. Na njih u velikoj mjeri utječu i klimatske promjene čije su posljedice zbog pojačanih ljudskih aktivnosti zadnjih desetljeća sve intenzivnije.

Klimatske promjene mijenjajući hidrologiju močvara, te posredno i floru i faunu koja ovisi o močvarama, dovode do otpuštanja velikih količina ugljika pohranjenog u močvarama što neizravno može utjecati na povećanje klimatskih promjena.

Iako močvarna staništa pokrivaju samo oko 5% Zemljine površine, ona imaju veliku ulogu štiteći od posljedica klimatskih promjena. Močvare tako smanjuju opasnost od poplava, ublažavaju sušu, učvršćuju obalu i skladište velike količine ugljikovog dioksida koji najviše podiže temperaturu Zemljine površine.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije svake godine obilježava Svjetski dan močvarnih staništa u svrhu jačanja svijesti o klimatskim promjenama i važnosti očuvanja močvarnih staništa i njene biološke raznolikosti. Provela je online anketu u kojoj su sudjelovale sve osnovne i srednje škole na području doline Neretve i redovito održava edukacije u cilju jačanja svijesti lokalnog stanovništva i šire javnosti.

Izvor: Javna ustanova za upravljanje
zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik