Što nedostaje mladima u Metkoviću?

Autor: na 22. siječnja 2018.

 

U sklopu izrade županijskog programa za mlade danas su u Gradskom kulturnom središtu održane dvije radionice čiji je cilj bio ustanovljavanje potreba i problema mladih s područja Metkovića, Opuzena, Kule Norinske i Zažablja.

Na prvoj radionici sudjelovali su predstavnici jedinica lokalne samouprave te obrazovnih, kulturnih i socijalnih ustanova koji su dužni skrbiti o mladima, dok su na drugoj sudjelovali mladi u dobi od 15 do 30 godina.

Cilj izrade županijskog programa za mlade, kojeg je pokrenula županija u suradnji s udrugom Europski dom Dubrovnik je poboljšati kvalitetu života mladih. Voditelj izrade programa  je Čedo Vučković koji je kazao kako je konačna svrha zaustaviti iseljavanje mladih i potaknuti ih na aktivnosti u društvenoj zajednici.

„Mladi nam jednostavno odlaze iz RH i moramo pronaći načine da ostanu. Na ovim radionicama najbolje možemo saznati što im nedostaje i što žele te da to sve ugradimo u strateški dokument koji će biti usvojen na Županijskoj skupštini i koji će biti temelj u razdoblju od 2018. do 2021. godine“, kazao je Vučković.

Trogodišnja zanimanja i info – centri 

Mladi su tijekom radionice davali prijedloge za poboljšanje 8 prosperitetnih područja, među kojima su zapošljavanje, obrazovanje, socijalna uključenost, zdravstvena zaštita, aktivnosti u društvu, kultura, volontiranje te mladi u europskom i globalnom okruženju.

Osim bolje informiranosti i međusobne suradnje na različitim projektima, voditeljica radionica  Adriana Kremenjaš –  Daničić istaknula je još neke prijedloge mladih koji bi poboljšali kvalitetu njihova života na ovom području.

„Kad je u pitanju kategorija obrazovanje i zapošljavanje, svi oni bi željeli da se stavlja težište na trogodišnja zanimanja te da se ono kvalitetnije provodi. Znamo svi da vlada mišljenje kako je potrebno pohađati četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje te odlaziti na fakultete zbog čega određenih zanimanja nedostaje i ona nestaju. Također, istaknuli su kako bi bilo dobro da sve jedinice lokalne samouprave imaju određene centre gdje se oni mogu fizički sastajati i poboljšavati svoja znanja, unaprjeđivati vještine te raditi na projektima. Ti centri bi pridonosili i borbi protiv različitih oblika ovisnosti i mladi su naglasili kako je upravo to ono što im nedostaje na ovom području“, kazala je Kremenjaš –  Daničić.

Među sudionicima radionice bio je i Ante Plećaš, učenik Srednje poljoprivredne i tehničke škole Opuzen.

„Pohađam smjer komercijalist i smatram da se svi skupa trebamo truditi da popravimo situaciju, kako u državi, tako i u Županiji. Osobno želim ostati ovdje, razvijati poslove ovdje i znamo mnogo svojih kolega koji su istog mišljenja i koji ne žele napuštati Hrvatsku. Predložio sam na radionici  kako bi mogli razviti i učenički servis preko kojega bi mi srednjoškolci mogli raditi na pola radnog vremena. Tu bi dobili mnogo i mi, koji dobivamo radnu naviku te poslodavci koji dobivaju mladu radnu snagu“, kazao je Plećaš.

Info centar za mlade DNŽ

Osim izrade programa za mlade, Županija je pokrenula i projekt „Info centar za mlade DNŽ“ kroz koji žele mlade  informirati o svemu što ih zanima. Informacije mogu dobiti preko telefona, društvenih mreža ili E-maila Udruge Europski dom Dubrovnik koja je nositelj projekta.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik