Stara i Nova godina

Autor: na 31. prosinca 2018.

„Kakav je prvi prvog, takav će biti i ostatak godine“ – rekli bi naši stari, nakon čega bi oni mlađi zamišljali sebe u igri cijelog dana, a oni stariji bi, navodno, pazili da ne popiju previše dočekujući Novu godinu.

Čini se da se samo generacija trebala izmijeniti da bi doček Nove godine postao „najluđa noć u godini“, a piće jedan od glavnih aktera svake proslave.

Međutim, naši stariji su za recept za uspješnu nadolazeću godinu trebali slijediti i mnoga druga uputstva. Tako bi djevojke, kako bi doznale iz kojeg smjera će im naići budući suprug, gledale u kom smjeru pijevac kukuriče, muškarci se nisu kartali, a dobro se i jelo. Bila je nesreća na prvi dan u godini najprije sresti žensku osobu, a velika sreća sresti muškarca. Praznovjerje je toliko daleko otišlo da se smatralo da je velika sreća za kuću ako na Novu godinu u nju prvi stupi muškarac, još više ako je visok, tamnokos i zgodan. Vjerovalo se i da je dobar znak za nadolazeću godinu i vjetar s juga, a zapuše li s istoka, godina će biti loša.

Veliki dio dočeka i proslave, koji i danas održavamo vatrometima i petardama, je i stvaranje buke. Nekad se to radilo bičem i klepetalima kako bi se otjerale duše predaka.

S ispraćajem Stare i dočekom Nove godine započeli su još Babilonci prije 4000 godina, a smatra se da su prvi započeli s donošenjem novogodišnjih odluka. Uglavnom se radilo o obećanjima da će se vratiti stari dugovi ili posuđene stvari i ta obećanja javno su se objavljivala pa je za pretpostaviti da je njihovo poštivanje bilo veće nego danas.

Među običajima koji nam stižu iz starog Egipta, Grčke i Rima je i posjećivanje prvorođenih u novoj godini. Doduše, s prvorođenima se tad paradiralo kroz grad, a danas majke u rodilištu posjećuju gradonačelnici i predsjednici.

Danas novu dočekujemo što na koncertima na gradskim trgovima, u kafićima, restoranima i na privatnim kućnim zabavama i, osim već spomenutih petardi i vatrometa, nemamo mnogo običaja koje bismo htjeli ili morali ispoštivati.

Drukčije je u, na primjer, u Argentini i Brazilu gdje se, kako bi se privukla ljubav, i danas na Staru godinu oblači rublje ružičaste boje, u Napulju se stare stvari bacaju kroz prozor, a Danci bacaju stare tanjure, dok Španjolci trebaju pojesti točno 12 zrna grožđa kako bi cijela godina bila uspješna.

No, bez obzira na različite običaje i stara vjerovanja, svi novu godinu želimo dočekati isto – u dobrom društvu, pa vam takav doček želimo i mi!

Sve najbolje u 2019. želi vam ekipa Radija Delta!


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik