„Roditelji odbacuju znanstvene argumente o važnosti cijepljenja protiv ospica“

Autor: na 25. siječnja 2018.

 

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema zabilježenih slučajeva pojave zarazne bolesti ospica, ali je razina procijepljenosti među najnižima u Hrvatskoj te postoji visok rizik od epidemije.

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest, karakterizirana osipom, kašljem, curenjem iz nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperaturom. Oko 17% oboljelih ima jednu ili više komplikacija bolesti koje mogu dovesti i do smrti, a upravo su one jedan od vodećih uzroka smrtnosti među malom djecom.  Najučinkovitija mjera prevencije je cijepljenje, koje se u Hrvatskoj provodi u dvije doze, nakon navršene prve godine života te prilikom upisa u prvi razred. Ukoliko se postigne procijepljenost djece od preko 95% smatra se da se bolest ne može javiti u epidemijskom obliku.

Smanjen cjepni obuhvat

Trend smanjenja cjepnog obuhvata protiv ove bolesti uočen je još 2010. godine. Iako je županijski Zavod za javno zdravstvo provodio niz medijskih kampanja promidžbe cijepljenja, Dubrovačko – neretvanska županija je još uvijek na začelju procijepljenosti pri čemu prednjači Dubrovnik, sa samo 42 % cijepljene djece.

Voditelj županijske službe za epidemiologiju dr. Miljenko Ljubić ističe kako je cjepni obuhvat smanjen i u Metkoviću.

„Prije nekoliko godina imali smo odlične cjepne obuhvate djece u dolini Neretve, a pogotovo u Metkoviću. Međutim proteklih godina, a posebice prošle, taj cjepni obuhvat je daleko ispod onoga koji zadovoljava. To se posebno odnosi na djecu stariju od jedne godine, dok je obuhvat djece, polaznika u školu veći. Tako možemo reći da je procijepljenost djece koja će u školu poći ove godine, viša od 95%. Situacija u Pločama je daleko najgora i broj necijepljene djece se povećava”, kazao je Ljubić te dodao kako se ospice brzo i lako prenose.

“Moram naglasiti da su ospice jedna od najzaraznijih bolesti  te je potreban samo kontakt s oboljelom osobom kako bi se prenijele. Ukoliko osoba nije cijepljena ona će se zaraziti i vrlo lako širiti dalje to oboljenje. Imajući u vidi situaciju u županiji velika je opasnost od nastanka i širenja epidemije, pogotovo u grupacijama djece. Zbog toga još jednom apeliram na roditelje da cijepe djecu te da se jave izabranim liječnicima ili nama u Zavodu“, kazao je Ljubić.

Nedovoljna informiranost

Pedijatrica u Domu zdravlja, Ksenija Kaleb istaknula je kako je smanjen cjepni obuhvat posljedica nedovoljne informiranosti roditelja te odbacivanja znanstvenih činjenica.

„Mi pedijatri nastojimo educirati ljude o važnosti cijepljenja. Međutim, smatram da je problem u roditeljima jer selektivno slušaju informacije na način da one znanstveno pokrijepljene informacije ne uvažavaju, a one koje se  „vrte“ po društvenim mrežama ili žutoj štampi uvažavaju. Također, smatram da se i mišljenje pedijatara sve manje uvažava po ovom pitanju“, kazala je Kaleb.

“Cjepivo nije uzrok autizma”

Zbog straha od nuspojava, pojedini roditelji odgađaju cijepljenje. Kaleb ističe kako su  argumenti koji se mogu čuti kao razlog za odgađanje, najčešće neutemeljeni.

„Mi trenutno imamo trovalentno cjepivo,u sklopu kojeg su 3 cjepiva spojena u jedno. Ono je zamijenilo monovalentno cjepivo koje je stvaralo probleme jer je postojao put transverzalnog prijenosa bolesti na način da se dijete cijepi, a obole oni oko njega. Cjepivo kojim mi cijepimo protiv ospica zove se „Priorix“ i u svijetu se koristi već 18 godina. Izvanredno je cjepivo i po mojim saznanjima nikada niti jedna nuspojava nije zabilježena, osim blago povećane temperature i prolaznog osipa nakon 10 – ak dana, što također nije značajnija nuspojava“, kazala je Kaleb te se osvrnula na sve češću poveznicu autizma i cjepiva.

„Posljednjih godina se cjepivo veže za autizam što je po mom mišljenu potpuno znanstveno neutemeljeno. Autizam se teško otkriva u prvoj godini života. Katkad možemo naslutiti nešto, ali navršena prva godina je prijelomno razdoblje u kojem roditelj može naslutiti određeni socijalni nedostatak svoga djeteta u odnosu na drugu djecu. Meni kao pedijatru, veći problem igraju tableti, mobiteli i televizije što negativno utječe na razvoj mozga i što može  dovesti do kliničkih znakova razvoja autizma. Dakle, cjepivo može biti neki okidač bolesti, baš kao što je okidač upala pluća ili bilo koja stresna situacija, ali nikako uzrok“, naglasila je Kaleb.

Kobne posljedice

Naglasila je kako komplikacije od bolesti ospica mogu biti akutne i kronične.

„Kad bi netko dobio ospice, to su mnogo veće posljedice i roditelji nisu svjesni tih opasnosti.  Postoje akutne komplikacije, to su teže upale uha, teže upale pluća te gnojni meningitisi koji ostavljaju posljedice za cijeli život.  Međutim, kao pedijatar sam vidjela i kronični slučaj ospica, gdje je virus koji je mirovao 10 godina doveo do smrtnosti djeteta. Kroničnih slučajeva nema mnogo, ali kad se pojave i kad se virus vrati, za osobu više nema  nikakve pomoć. Dakle, jedino je pozitivno cijepit djecu od početka i imat povjerenja u pedijatra jer i mi smo oprezni i na kraju krajeva, roditelji“, kazala je Kaleb.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik