Proizvođači lubenica složni – bez kontrole uvoza, neretvanska poljoprivreda neće opstati!

Autor: na 4. srpnja 2018.

U Dolini Neretve započela je berba lubenica, kojih se u Hrvatskoj u sezoni proizvede oko 20 tisuća tona, pri čemu ih je više od polovice u neretvanskom kraju.

Pri tome se spominju okvirni podaci od 11 do 14 tisuća tuna na oko 250 hektara površine. No, tržište je već pred samu berbu bilo preplavljeno uvoznim lubenicama iz Crne Gore, Grčke, Albanije i Makedonije. Prošle godine uvezeno je više od 15 tisuća tona lubenice u vrijednosti 31 milijun kuna, dok smo izvezli samo 2 322 tone u iznosu od 4 milijuna.

Zasićenost tržišta rezultirala je trenutnom otkupnom cijenom lubenica od kunu i 20 po kilogramu, što, ukoliko se tako nastavi, ističu proizvođači, neće bit dovoljno ni za pokriti osnovne troškove proizvodnje.

„Lubenica je kod nas ove godine malo uranila, nekih tjedan dana ranije nego što je uobičajeno, i naravno da je u takvim uvjetima došla na tržište koje je preplavljeno uvoznom robom. Proizvođači iz zemalja južnijih od Hrvatske ranije započinju berbu te su već sad došli do njene sredine ili kraja, zbog čega cijene na njihovom tržištu padaju i, uslijed toga, takva jeftina roba dolazi na naše tržište. Tako dolazimo u situaciju da je i kod nas lubenica jeftina jer u borbi s konkurentnom robom iz drugih zemalja ne može postići bolju cijenu“, kazao je agronom i proizvođač Željko Bjeliš.

S lošom situacijom na tržištu susreo se i poljoprivrednik Ivan Prović, na čijem je imanju berba lubenica u punom jeku.

„U proizvodnju lubenica krenuo sam 2015. godine, ali nijedna godina mi nije donijela značajnu zaradu. Prodaja ove godine ide lagano, sve ovisi od dana do dana i nemamo nikakvu sigurnosti. A kako bi se to trebalo poboljšati? Trebalo bi smanjiti uvoz i povećati njegovu kontrolu ovisno o tome kad je kod nas sezona određenih poljoprivrednih kultura, tako da nam cijena bude isplativa. Ali mislim da od toga sigurno još neće biti ništa niti imamo ikakvih naznaka. Ista nam je priča već godinama, a nama je samo gore“, kazao je Prović.

S ciljem uređenja tržišta i zaštite domaćih proizvođača od nekorektnih tretmana trgovaca i otkupljivača, u prosincu je u Hrvatskoj stupio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Iako je Zakon odredio 30-ak nepoštenih praksi, Željko Bjeliš ističe kako se domaća proizvodnja s njim nije zaštitila.

„Taj zakon je doživio jedan fijasko, a čak su i vlast i oporba konstatirale da nije dobar i da ga je potrebno mijenjati. U zakonu je puno rupa, zbog čega se krši i zaobilazi, tako da nema ništa od zaštite domaće proizvodnje, koja se s njim trebala dogoditi. Uz sve najave kroz medije da će situacija s lubenicom biti loša, i dalje nema nekakve reakcije, teško ovo pronalazi put do ušiju onih koji bi to trebali čuti. Nadamo se samo da će u ovakvoj situaciji sve lubenice biti obrane i stavljene na tržište. Ovu sezonu ćemo nekako izgurati pa ćemo onda vidjeti što dalje“, kazao je Bjeliš.

Proizvođači lubenica iz doline Neretve složni su u jednome – potrebno je raditi na organizaciji tržišta te kontroli uvoza, inače neretvanska poljoprivreda neće opstati!


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik