Potporama ruralnog razvoja do konkurentne mandarine

Autor: na 15. prosinca 2018.

U Opuzenu je jučer, u cilju poboljšanja konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u dolini Neretve, održano edukativno druženje o mjerama „Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.“

Druženje su inicirali Udruga proizvođača agruma i povrća „Neretvanska mladež“ i Ministarstvo poljoprivrede, a uz predstavnke ministarstva radionice su održali predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i poduzetničkog centra Biotechnicon ovlaštenog za kontrolu oznaka izvornosti.

IAKS mjere ruralnog razvoja

Predstavnici ministarstva su predstavili korištenje mjera iz Programa ruralnog razvoja kao jedan od bitnih koraka u napretku poljoprivrednika.

„Savjet Ministarstva poljoprivrede je da su ove mjere vrlo korisne u daljnjem poslovanju i ulasku na tržište, objedinjavanju proizvodnje i u grupnom odlasku na tržište kako bi postali jače konkurentni i bolje plasirali svoje proizvode“, rekla je Adrea Lakrija, voditeljica službe za investicijske potpore u poljoprivredi u upravi za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede.

Među mjerama Integriranog administrativnog kontrolnog sustava (IAKS-a) nalaze se i mjere potencijalno korisne za neretvanske poljoprivrednike, kao što su zatravnjivanje voćnjaka gdje se može dobiti potpora od 331 EUR/ha, korištenje feromonskih lovki za suzbijanje štetnika gdje je visina potpore 293 EUR/ha, ekološka gnjojidba s potporom od  563,23 EUR/ha i mjera mehaničkog uništavanja korova s potporom od 373,33 EUR/ha.

Neretvanska mandarina i oznaka izvornosti

Neretvanska mandarina se bez oznake izvornosti ne smije prodavati pod ovim imenom zbog čega je većina proizvođača mandarina u prekršaju. Proizvođači bi sami trebali financirati postupak dobivanja certifikata koja za hektar mandarina po korisniku ne bi trebala iznositi više od 1000 eura, a sredstva bi se mjerom 3.1.1. u cijelosti pokrila nakon dobivanja oznake.

Dio poljoprivrednika ima poteškoće sa ispunjavanjem nekih od zahtjeva propisanima u specifikaciji izgleda i procesa kroz koji neretvanska mandarina mora proći nakon berbe, ali sukladno europskim i nacionalnim propisima proizvođači mogu pokrenuti postupak izmjene specifikacije ako je došlo do nemogućnosti ispunjavanja zahtjeva, što je česta praksa u Europskoj uniji.

Udruživanje

U tome i u općenitom postavljanju uvjeta pogodnijma za male neretvanske proizvođače pomoglo bi udruživanje. Proizvođačka grupa ili organizacija putem mjere 9.1.1. može na godišnjoj razini dobti potporu i do 100 000, a u razdoblju od pet godina koliko traje mjera i do 500 000 eura.

Željko Bjeliš, predsjednik Udruge „Neretvanska mladež”, smatra da bi sve proizvođače trebalo poticati da razmišljaju u smjeru udruživanja.

„Bez ozbiljnog angažmana lokalne i regionalne politike teško će doći do organiziranja proizvođačke organizacije za koju smatram da je jedan od načina da neretvanski proizvođač dobije veći dohodak, da svoj proizvod proda mimo otkupnih poduzeća direktno nekom trgovačkom centru i samim tim dobije, odnosno, preuzme taj profit koji bi inače predao otkupljivačima“, rekao je Bjeliš.

Na radionicama se istaknula i mogućnost sudjelovanja proizvođača u Školskoj shemi kao jedan od načina dodatnog plasiranja mandarina, te se govorilo i o potporama za aktivnosti promoviranja mandarine i za pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik