Ostvarenje želja

Autor: na 2. travnja 2019.

U posljednje vrijeme primjetan je strelovit uspon životnih trenera ili motivatora. Najčešće svoje metode oglašavaju preko društvenih mreža, a svoje usluge skupo naplaćuju.

Prema nekim definicijama Life Coaching (trening umijeća življenja) je metoda kojom možete ostvariti svoj puni potencijal bez obzira jeste li već uspješni ili tome tek težite. Bez obzira jeste li u dubokoj krizi ili samo ne znate kojim putem dalje. Life Coaching može se primijeniti za sva područja u životu: posao, obitelj, odnose, financije, zdravlje, emocionalne odnose, komunikacije, prijateljstva… Life Coach (trener umijeća življenja) je osoba s kojom učite kako postići rezultat ili radite na korekciji poteza koji vam do sada nisu dali željene rezultate. Onaj tko je pogledao barem jedan video tih tzv. životnih trenera vrlo lako može zaključiti da se čitava priča svodi na ostvarenje vlastitih želja. Netko je jako dobro primijetio ono što stoljećima čuči u čovjeku i na tome poprilično zarađuje.

U suvremenom svijetu, koji nam donosi brojne dobrobiti, provlači se misao kako čovjek mora ostvariti sve svoje želje. Živi se na način da se sve više naglašava pravo na ostvarivanje želja. Time, istina, nije rečeno da i prije ljudi nisu imali želje, da želje nisu utjecale na čovjeka i njegov okoliš. Ipak, čim izađemo na ulicu, zađemo u svijet medijskih ponuda, vidjet ćemo da su želje postale kriterij dobra i zla. Budući da nešto hoću, onda je time ujedno rečeno da je to dobro. Je li dobro to što hoću, ne dovodi se u pitanje.

Rasipni sin

O ostvarenju jedne želje priča nam Isus ove nedjelje u evanđelju kada nam donosi onu poznatu prispodobu o Rasipnom sinu ili milosrdnom Ocu. Mlađi sin ima želju. Traži svoj dio. U obiteljskim odnosima Isusova vremena traži nemoguće – podjelu imovine prije očeve smrti. Želja mu se ispunila. Otac dijeli imanje. Potom mlađi sin ulazi u željenu pustolovinu slobode. Dobivena dobra koristi za probijanje životnog okvira očeva domu u kojem se osjećao kao u zatvoru. Dolazi do problema kada u osjećaju gladi ne uspijeva ostvariti svoju želju: Želio se nasititi rogačima što su ih jele svinje, ali mu ih nitko nije davao. Neostvarena želja ponovno ga vraća onomu koji mu je ostvario najveću, a to je njegov otac. Kriza gladi potiče ga na sigurniji izlaz, na povratak ocu.

Prečesto se ovaj ulomak uzima kao primjer obraćenja i kajanja izgubljenog sina. No, o tome ovdje nema ni riječi. Radi se o mladiću koji razmišlja u vlastitu korist, na temelju materijalnog, na temelju novca. Ono što njemu nedostaje nije njegov otac nego kruh! Ocu ga ne tjera grižnja savjesti nego potreba za hranom; glad ga tjera nazad! Nema ni spomena o žalosti i boli koju je nanio svojoj obitelji. Otac ga prima unatoč njegovoj pogrešnoj želji i motivaciji. Ne samo da ga prima nego mu vraća dostojanstvo sina.

Milosrdni otac

Lik oca iz prispodobe otkriva Božje srce. On je milosrdni Otac koji nas u Isusu ljubi preko svake mjere, čeka naš povratak kad se udaljimo od njega misleći da možemo bez njega; on je uvijek spreman otvoriti svoje ruke što god da se dogodilo. Poput oca iz Evanđelja, Bog nas također nastavlja smatrati svojom djecom kad se izgubimo i dolazi nam ususret s nježnošću kad se vraćamo Njemu. I govori nam s velikom dobrotom kad mislimo da smo pravedni. Pogreške koje činimo, čak i ako su velike, nimalo ne umanjuju vjernost njegove ljubavi.

U sakramentu pomirenja uvijek možemo krenuti iznova: On nas prihvaća, vraća nam dostojanstvo njegove djece i kaže nam: “Samo naprijed. Budi u miru! Ustani, idi naprijed!”.

Piše: don Miroslav Rubić
Označena kao

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik