Očuvanjem mentalnog zdravlja do prevencije suicida

Autor: na 10. listopada 2019.

Povodom Međunarodnog dana mentalnog zdravlja, djelatnici Odjela za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, danas su na Trgu kralja Tomislava informirali građane o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja kao oblik prevencije suicida.

Građanima su dijelili i informativne materijale koji sadrže informacije o suicidu, te su istaknuli kako prepoznati da ga osoba planira počiniti.

„Ako osoba počne poklanjati osobne stvari, pisati oproštajno pismo ili oporuku, ako je pretjerano osjetljiva na kritiku ili pokazuje znakove autoagresivnog ponašanja, pozdravlja se s bliskim osobama, skuplja lijekove ili proučava njihova djelovanja, vrlo je vjerojatno da kod te osobe postoji suicidalni rizik“, rekla je dr. Irena Primorac Bošnjak, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Depresivni poremećaj

Doktorica Primorac Bošnjak istaknula je i da je najčešći uzrok suicidu depresivni poremećaj. Međutim, uglavnom zbog stigmatizacije vezane uz depresiju i uz primanje psihološke pomoći, samo 25% osoba koje imaju depresivni poremećaj prima odgovarajuću pomoć.

„Depresivni poremećaj je u 50% slučajeva neprepoznat. Među drugih 50%, kod kojih je poremećaj prepoznat, polovica osoba se ne želi liječiti ili se ne želi liječiti odgovarajućom terapijom, a to je kombinacije lijekova i psihoterapije“, rekla je dr. Primorac Bošnjak.

Prema statistikama, broj suicida u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kao i u drugim primorskim županijama, manji je nego u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Međutim, djelatnici Odjela za mentalno zdravlje istaknuli su i da je samo jedna osoba koja počini suicid previše, jer, uz to što je oduzet jedan život, posljedice suicida osjetit će obitelj i druge bliske osobe.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik