Metkovci se pripremaju za Uskrs

Autor: na 14. travnja 2017.

 

Blagdanom Velikog četvrtka jučer je započelo Vazmeno trodnevlje, koje završava u nedjelju  Kristovim uskrsnućem, blagdanom Uskrsa.

Građani Metkovića pripremaju se za Uskrs, a osim religijskih, za najveći kršćanski blagdan, njeguju i brojne tradicijske vrijednosti.

S obzirom da se datum Uskrsa iz godine u godinu mijenja, 2017. karakterizira to da ga katolici i pravoslavci slave na isti datum, 16. travnja.

Običaji 

Uz slavlje Uskrsa najčešće se vežu brojni simboli i običaji koji se razlikuju od zemlje do zemlje, ali Ranka Pačić ističe kako se kod pravoslavaca i katolika malo toga razlikuje.

Ranka Pačić

„Uvijek razmišljam kako je sve isto. Danas je Veliki petak, dan koji provodimo u miru i tišini te dan u kojem se duhovno obnavljamo. Zbog toga je za mene odlazak u crkvu najvažniji. Obred Velikog petka također uključuje procesiju oko Crkve sv. Đorđa te nošenje križa ili krsta. Jedina razlika kod Velikog petka je ta, što je kod nas pravoslavaca danas samo post. Iako su stariji na današnji dan postili samo o kruhu i vodi, to se s godinama izgubilo“, kazala je Ranka.

Da je odlazak u crkvu u danima Vazmenog trodnevlja najvažniji, slaže se i Metkovka, Biljana Čelić.

Biljana Čelić

„Duhovna priprema je najvažnija, a sve ostalo je sporedno. Također, zajedništvo obitelji na blagdane je najvažnije. Veliki petak je spomen na Kristovu smrt, a za katolike je danas, uz post, propisan i nemrs.  Ovih 40 dana korizme koji smo proveli u razmišljanju i poboljšavanju sebe, moramo nastaviti njegovati i dalje. To je smisao Uskrsa“, kazala je Biljana.

 Uskrsne delicije 

Na metkovskoj tržnici  danas je bila velika i ponuda i potražnja, a Metkovci su najviše kupovali ribu, povrće te domaća jaja.

Prodavač na tržnici, Toni Majić ističe kako se prodalo ponajviše srdela, jegulje, trilja i mola.

„Ljudi kupuju ovisno o njihovim financijskim mogućnostima. Srdele su po kilogramu 20 kn, a trilje od 10 do 30. Iako je npr. jegulja po kilogramu, 150 kn, ipak se većina prodala već do 8 h. Od povrća se najviše kupuje blitva, špinat, mladi luk i salata“, rekao je Majić.

Baš kako se na Veliki petak posti, na Uskrs se poslužuju različite delicije, poput različitih vrsta mesa, šunke, domaćeg kruha, slastica te tradicionalne sirnice. Dio hrane se prije blagovanja odnosi u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja.

Pisanice

Jedna od tradicija Uskrsa je i bojanje jaja ili pisanica. Starije generacije su u bojanju koristile domaće proizvode poput luka, listova kupusa ili listova nevena. Iako se danas mogu kupiti različite boje za pisanice, one su i dalje ostale simbol života.

„Danas je sve pomalo komercijalizirano. Kod pravoslavaca su se nekada jaja bojala samo u crvenu boju, na Veliku subotu i ona se tradicionalno zove- Crvena subota jer ta boja simbolizira Kristovu krv. Danas se pisanice bojaju u različite boje, ali ostalo je to da se nose na blagoslov u Crkvu na obred Velike subote. Jedno blagoslovljeno jaje, koje se nekad i dobije u Crkvi čuva se do sljedeće godine i ono se zove- čuvarkuća“, istaknula je Ranka te dodala kako osim pisanice, kuću čuva i ljubav koja se na blagdan Uskrsa obnavlja.

U skladu s tim, želimo vam da najveći kršćanski blagdan provedete u ljubavi, miru i zajedništvu. Sretan vam i blagoslovljen Uskrs.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik