Kako se pravilno zaštititi od toplinskog udara?

Autor: na 30. srpnja 2018.

Državni hidrometeorološki zavod za ovaj tjedan je najavio veliku opasnost od pojave toplinskog vala na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Toplinski val, odnosno visoke temperature, mogu izazvati toplinski udar organizma. Prilikom toplinskog udara, tijelo kolabira zbog prevelikog povećanja tjelesne temperature i nemogućnosti da se ohladi i održi temperaturu u granicama.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke kojih se treba pridržavati kako bi kroz toplinski val prošli bez posljedica i nastavili uživati u ljetu.

Pijte dovoljno tekućine

Pijte do 2,5 litara vode te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Nije preporučljivo piti jako rashlađene napitke, već je za osvježenje u ustima dovoljno rastopiti kockicu, dvije leda. Također, nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, što je najvažnije kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.

Jedite češće male i lako probavljive obroke, kao što je voće, kuhano povrće, salate, riba, juhe, a izbjegavajte masna, jako začinjena, pržena i pečena jela.

Izbjegavajte boravak na suncu i otvorenom

Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Pazite da izlazak iz hladnog prostora na vrućinu bude postepen.

Ako idete izvan doma, nosite prozračnu svijetlu odjeću i obuću od prirodnih materijala, šešir širokog oboda i sunčane naočale te koristite kreme s odgovarajućim zaštitnim faktorom. Korisna zaštita od direktnog sunca su i kišobrani i lepeze.

Svoje dnevne aktivnosti maksimalno prilagodite hladnijem dijelu dana (jutarnjim i večernjim satima) i izbjegavajte tjelesni napor.

Rashladite svoj dom

Idealno je sobnu temperaturu prostora u kojem živite održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću, što je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe s kroničnim zdravstvenim problemima. Ako imate klima-uređaj, zatvorite vrata i prozore da ne trošite više energije nego što je potrebno te podesite temperaturu tako da ne bude niža od 7˚C od vanjske.

Danju zatvorite prozore i spustite rolete, naročito one koji su okrenuti prema suncu. Zatvorite sva umjetna svjetla i isključite što je više moguće električnih uređaja u svom domu.

Također, koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom – otvorite sve prozore ili podignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati, kad je vanjska temperatura niža.

U slučaju pojave glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije nužno je što hitnije javiti se svom izabranom obiteljskom liječniku ili najbližoj hitnoj pomoći.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *



Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik