Kako se nositi s proljetnim alergijama?

Autor: na 30. ožujka 2019.

Početkom proljeća, za čak 10% Hrvata počinju proljetne alergije koje znatno narušavaju kvalitetu života. Alergija se može pojaviti kod svih dobnih skupina, a njoj su podložnije osobe koje u obitelji već imaju alergičare ili smanjen imunitet. Pulmologinja u Domu zdravlja Metković, Darka Volarević ističe kako se ona javlja kao odgovor imunološkog sustava na određenu tvar iz okoliša.

„Ta određena tvar iz okoliša inače nije štetna za organizam, ali u tom trenutku organizam ga negativno doživljava pa onda on burno reagira. U proljeće je riječ o povećanoj koncentraciji peludi, bilo stabala, trava i korova, koja za sunčanog i vedra vremena nošena vjetrom prelazi i po 100 kilometara. Zbog njihove povećane koncentracije u zraku dolazi do proljetnih alergija i simptoma koje najčešće srećemo u obliku peludne hunjavice, alergijskog rinitisa i alergijske astme. Vidjet ćete i pacijenta koji ne zna da ima alergiju da kiše i plače, suho kašlje i suze mu oči“, rekla je dr. Volarević.

Protiv alergije izbjegavanjem alergena, pravilnim liječenjem i zdravim navikama

Budući da mogu dovesti do komplikacija, alergiju je potrebno adekvatno liječiti izbjegavanjem alergena te u neizbježnim slučajevima, korištenjem lijekova za alergiju.

„Onaj tko ima alergiju na travu mora se pomiriti s tim da neće kositi. Zatim, koncentracija peludi izražajnija je u jutarnjim satima pa nećemo zračiti našu kuću do same večeri. Ovdje nakon boravka van kuće može pomoći i presvlačenje odjeće na koju se lijepe zrnca peludi, tuširanje, pranje kose, pa i posteljine. Zahvaljujući peludnim kalendarima možemo se pripremiti za razdoblje povećane koncentracije peludi pa se temeljni lijekovi za alergije, antialergici i antihistaminici mogu uzimati dva do tri tjedna prije očekivane sezone. Ako dođe do jakog začepljenja nosa mogu se koristiti i intranazalni lijekovi. U slučaju alergijske astme lijekovi se mogu se koristiti i inhalacijskim putem“, rekla je Volarević.

U liječenju alergije može pomoći i imunoterapija, odnosno, unošenje sve većih količina alergena u organizam kako bi se razvila tolerancija, a nakon četiri godine moguć je i potpuni izostanak simptoma alergije. Doktorica Volarević ističe da se simptomi alergije mogu smanjiti prirodnim putem te zdravim načinom života.

„Prirodni lijekovi nisu lijekovi za alergiju, ali mogu biti potpora našem imunološkom sustavu što će indirektno utjecati na bolje liječenje i na manju težinu bolesti. U liječenju pomaže i ispiranje nosnih šupljina morskom vodom ujutro i navečer. Možete preparat kupiti u ljekarni, ali i napraviti ga i sami. U četvrtinu neohlađene prokuhane vode stave se dvije žlice soli i pomoću šprice možete ispirati sluznicu od alergena i zalijepljenih bakterija. Tjelesna aktivnost, hidracija, higijena, prozračivanje i smanjenje stresa mogu odgoditi simptome ili ih pretvoriti u blaži oblik koji ne narušava svakodnevnicu. Ako provodimo sve ove mjere, proljeće će biti veselije i cvjetnije“, rekla je Volarević.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik