Kako pomoći članu obitelji koji previše pije?

Autor: na 5. lipnja 2018.

 

U Metkoviću je jučer u organizaciji Kluba liječenih alkoholičara „Sidro“ održana javna tribina na kojoj je psihijatar, prof. dr. sc. Zoran Zoričić govorio o važnosti obitelji u procesu liječenja od alkohola.

Zoričić je kazao kako Hrvati piju mnogo više u odnosu na većinu zemalja u Europi, pri čemu je istaknuo prosječan podatak od 12,8 litara čistog alkohola po glavi stanovnika. Ipak, ističe, kako osoba postaje alkoholičarom tek kada se razvije psihička ili fizička ovisnost, odnosno, kada nastanu socijalna, psihološka i tjelesna oštećenja.

„Problem nastaje kad pijenje uzrokuje nemogućnost obavljanja ostalih aktivnosti, kad pijenje nanosi štetu i osoba unatoč tome ne može stati te kada obitelj uporno ponavlja da osoba mora smanjiti količinu alkohola, a ta osoba konzumaciju ne može smanjiti. U većini slučajeva, tada je riječ o ovisniku“. kazao je Zoričić.

Klubovi liječenih alkoholičara

Kao važan dio liječenja, naveo je klubove liječenih alkoholičara, koji su nastavak institucionalnoga liječenje gdje alkoholičar provodi i održava apstinenciju. Uz rehabilitaciju, senzibilizaciju, edukaciju i grupnu terapiju, klubovi uključuju i rad sa članovima obitelji u kojima su, upravo zbog alkohola, odnosi često narušeni. Zbog toga je, ističe, uz podršku alkoholičaru, važno pružiti je i članovima obitelji.

„To su više obiteljske zajednice koje rade pod vodstvom stručnog djelatnika i od iznimnog su značaja za manje sredine, poput Metkovića. Važan segment je taj grupni rad koje razvija kolektivno nepijenje  koje je jače od individualnoga ne. Grupa daje smisao čovjeku te mu govori da o njemu ovisi izlječenje. U fokusu tretmana je upravo obitelj. Imamo prosječno izlječenje  od 40 do 50 % uspješnosti. Međutim, ukoliko supruga, majka, otac, muž ili dijete shvate da je važna njihova podrška te da moraju dolaziti na sastanke, onda imamo šansu od 70 % da apstinencija ostaje trajna“, ističe Zoričić.

Primjer oca i majke 

Iako se na alkoholizam u mladenačkoj dobi u većini slučajeva gleda kao na prolaznu fazu te istraživanje, Zoričić ističe kako roditelji ipak trebaju obratiti pažnju na djecu.

„Prepijanje u tim godinama može biti dio prilagodbe vršnjačkoj skupini. Ukoliko je opijanje jednokratno, ne treba dizati paniku,  međutim ako se ponavlja, treba. Od iznimne su važnosti obiteljski odnosi. Ukoliko su narušeni, djeca će kao kontru provoditi ono što roditelji ne žele. Djeci treba postavljati granice i razgovarati s njima te im stvoriti osjećaj za problem. Ono što je najvažnije je pozitivan primjer oca i majke koji odgovorno piju i koji stalno ukazuju da to da se mora stati  nakon jednog ili dva pića“, kazao je Zoričić.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik