• Nekategorizirano

Kako certificirati neretvansku mandarinu zaštićenu oznakom izvornosti

Autor: na 16. lipnja 2016.

 

Neretvanski proizvođači mandarina na predavanju u Opuzenu su dobili prve upute za uspješan prolazak postupka certifciranja i dobivanje markica za označavanje mandarina Zaštićenom oznakom izvornosti.

Naime, Europska komisija prošle je godine zaštitila neretvansku mandarinu na europskoj razini čime je priznala njenu posebnost u odnosu na mandarine proizvedene u drugim europskim zemljama.

Ana Marušić Lisac, direktorica poduzetničkog centra Biotehnicon, objasnila je zašto je potrebno certificirati mandarinu:

„Prije svega, uvijek naglašavam da certifikacijom proizvođač dobije stalnost i ujednačenost kvalitete svog proizvoda. Današnja tržišta jako su zahtjevna – kvaliteta proizvoda je ključ da proizvod nađe svog kupca i da bi mu pružio onu standardnu kvalitetu koju kupac traži. Na koncu, svi smo se kao kupci, kao potrošači, već pomalo razmazili. Dakle, želimo stalnu kvalitetu, želimo znati odakle proizvod dolazi i, ako nam netko jamči za porijeklo tog proizvoda, za tu kvalitetu smo spremni dati više novca.“

Prva faza zaštite neretvanske mandarine završava postupkom certifikacije i provjerom sukladnosti sa specifikacijom proizvoda, nakon čega svi proizvođači i otkupljivači imaju pravo na svoj proizvod staviti jedinstvenu oznaku kao jamac kvalitete, tj. posebnosti.

Alemko Šešelj, predsjednik Udruge voćara Neretve, rekao je:

„Ovo je početak nekog novog vremena po pitanju mandarine. Moramo se izboriti za mjesto na tržištu i krenuti u tom pravcu, ali to ljudi moraju shvatiti. Nikad neće svatko ući u taj program, ali ako uđe jedan određeni broj ljudi, ozbiljnih proizvođača, našu ćemo mandarinu na tržištu učiniti prepoznatljivom. Nećemo moći prodavati neretvansku mandarinu kao tursku ili obrnuto u raznoraznim kutijama. To jednostavno nije trgovina nego šverc-komerc. Svaki proizvod ili roba koja je doživjela svoj brend i izišla na tržište, postigla je cilj. Mi smo na početku. Ja se nadam da ćemo to dovesti do kraja.“

Proizvođači mandarina koji se odluče na certificiranje mogu se putem Mjere 3 Programa ruralnog razvoja prijaviti za novčanu potporu.

Viša stručna suradnica iz županijske razvojne agencije DUNEA-e, Franica Miloš, kazala je:

„Pomoć je jednokratna. Kad proizvođač potpiše ugovor, ona vrijedi pet godina. Maksimalni iznos potpore je 3000 eura godišnje što je kroz pet godina do 15 tisuća eura. Naravno, u protuvrijednosti u kunama. Tim iznosom proizvođač plaća trošak ulaza u sustav kvalitete, godišnji trošak sudjelovanja u sustavu kvalitete i trošak stručne kontrole i certifikacije od ovlaštenog kontrolnog tijela. Kroz ta sredstva također se mogu financirati troškovi tiskanog znaka kvalitete u svrhu označavanja proizvoda.“

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik