Edukativni skup „Srce za Neretvu“ – stručnjaci i roditelji govorili o prirođenim srčanim greškama

Autor: na 19. ožujka 2018.

 

U organizaciji Udruge „Veliko Srce malom srcu“ jučer je u Gradskom kulturnom središtu održan  edukativni skup„Srce za Neretvu“. O prirođenim srčanim greškama govorili su predsjednik udruge i dječji kardiolog, dr. Dražen Belina, pedijatrica u dubrovačkoj bolnici, dr. Marija Sršen – Krstulović te pedijatar dr. Vlado Krmek.

Prirođene srčane greške čine najčešću skupinu urođenih mana kod novorođenčeta te uzrokuju veći broj smrti u prvoj godini života nego bilo koja druga urođena bolest kod djece.

Problem transporta

Voditeljica županijske podružnice i pedijatrica Marija Sršen Krstulović je istaknula kako se na 1000 poroda godišnje, u Dubrovačko – neretvanskoj županiji rađa prosječno jedanaestero  djece s urođenom srčanom greškom, od kojih dvoje ili troje ima neke od težih oblika prirođenih greški.

„Roditelji se susreću s mnogobrojnim problemima. Jedan od većih problema je transport hitnih pacijenata prema većim centrima. Većina naše djece ide u Zagreb ili Split. Na razini države trebalo bi osigurati hitni prijevoz u kojemu bi s djetetom do većeg centra išao cijeli tim liječnika. Ipak, postoje i dobre strane, a te su da je mortalitet neusporedivo manji u odnosu na godine unazad, tj. gotovo ga i nema u našoj županiji, liječnici se sve više educiraju, oformila se kardiokirurgija i zapravo sva ta djeca idu u odraslu dob“, kazala je dr. Sršen – Krstulović.

Rana intervencija

Iako je prepoznavanje i dijagnostika uznapredovala, sudionici edukativnog skupa istaknuli su kako je potrebno još više raditi na ranoj intervenciji, koja bi roditeljima olakšala i probleme vezane za prometnu izoliranost ovoga područja te udaljenost od kliničkih centara.

„Postoji program koji se počeo provoditi u Engleskoj, a po kojemu se bebi unutar 24 sata izmjeri koncentracija otopljenog kisika i saturacija kisika na nozi i prstu. Ukoliko je ta razlika veća od 3% dijete se mora uputiti u ekspertni centar kako bi se provjerilo je li sve u redu. U velikom broju slučajeva otkriju se određene infekcije koje nisu vezane uz srce, ali je izrazito važno da se ne čeka do onog trenutka kad se beba već mora hitno prevesti u veći centar. Nadam se da će se ovaj program razviti jer je jednostavan i ne zahtijeva velika ulaganja“, kazao je dr. Dražen Belina.

Udruga „Veliko srce malom srcu“ osnovana je 1994. godine u Zagrebu te je jedna od najstarijih udruga u Hrvatskoj, kojoj su osnovni ciljevi, razvijanje svijesti o potrebi ranog utvrđivanja srčanih grešaka, potpora njihovom pravodobnom i pravilnom liječenju,  prikupljanje sredstava za neophodne uređaje, pomagala i lijekove te pružanje psihološke pomoći roditeljima. Okuplja petstotinjak članova, a u metkovskoj podružnici ih je oko 30.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik