Dr. Mihovil Jeramaz: „Lokalni ginekolozi rodilje bez razloga šalju u bolnice“

Autor: na 8. siječnja 2018.

 

U metkovskom rodilištu je u 2017. godini obavljeno 98 poroda. Od ukupnog broja, rođene su 52 djevojčice i 46 dječaka.

Iako su, osim poroda, ženama u rodilištu omogućeni trudnički i tečajevi dojenja te različita predavanja, posljednjih godina zabilježen je manji broj rođene djece.

Porodi u bolnicama

Ginekolog dr. Mihovil Jeramaz kazao je kako su se trendovi u odnosu na vrijeme prije i poslije rata znatno promijenili. Istaknuo je kako je u Metkoviću u razdoblju od 1971. do 1991. obavljeno 12 tisuća poroda, pri čemu je prosječna brojka bila oko 400 djece na godinu. Za vrijeme i poslije rata ta je brojka smanjena na 250, a u 2016. godini obavljeno je 150 poroda.

„Razlozi za znatno manji broj poroda su različiti. Ne dolazi nam više mnogo rodilja s područja Hercegovine, a i svjedoci smo iseljavanja mladih ljudi. Ali kao najveći razlog izdvojio bih to što lokalni ginekolozi rodiljama preporučuju porod u dubrovačkoj bolnici bez ikakvog razloga. Kad su u pitanju komplikacije, naravno da žene trebaju ići u bolnicu, ali trenutno samo ja i kolega Matuško s područja doline Neretve, žene ostavljamo ovdje, a kolegica iz Ploča i kolega Bubica im savjetuju ostala rodilišta i to je ključan problem“, kazao je Jeramaz.

Za porod u dubrovačkoj bolnici odlučila se i Anamarija Galov.

„U Dubrovnik sam prvenstveno išla zbog nedostatka liječnika u metkovskom rodilištu. U Dubrovniku je liječnik uz rodilje tijekom cijelog poroda jer je to ipak bolnica. Ipak, ukoliko je s trudnoćom sve u redu, metkovsko rodilište je posve kompetentno, ali ja bih zbog sigurnosti ponovno išla u Dubrovnik“, kazala je Anamarija.

Među onima koje mogu usporediti metkovsko rodilište s nekim drugim je Ivana Bošković – Vidić.

„U metkovskom rodilištu „čuvala“ sam trudnoću dva puta po petnaest dana. Moja iskustva su izrazito pozitivna i o liječnicima i medicinskim sestrama imam samo najljepše riječi. Nažalost, imala sam komplikacije zbog kojih porođaj nije mogao biti prirodan i morala sam u bolnicu. Ipak, kod lakše trudnoće uvijek bih prvo odabrala metkovsko rodilište“, istaknula je Ivana.

Manjak ginekologa 

Kao najveći nedostatak metkovskog rodilišta, navodi se upravo manjak osoblja. Ravnatelj Doma zdravlja Metković, Mihovil Štimac ističe kako se radi na rješenju toga problema.

„Zbog manjeg broja poroda, a gledajući s financijske strane, metkovsko rodilište nije financijski isplativo. Opstajemo isključivo zbog „blagosti“ države koja nam plaća jer je Metković na specifičnom prometnom položaju. Hoće li rodilište u budućnosti opstati, ovisi ponajviše o kadrovima. Trenutno imamo problem s nedostatkom ginekologa. Interesa mladih ljudi ima, ali svi oni žele dobiti kvalitetnu specijalizaciju koju mi možemo planirati putem projekta Dnevne bolnice, a preko Opće bolnice u Dubrovniku koja bi imala trajno zaposlene liječnike u Metkoviću. Imamo i mladu specijalizanticu koja bi trebala završiti za 3 godine, ali postavlja se pitanje, što do tada? Uskoro ćemo raspisati natječaj za ginekologa, na koji će se nadam se netko javiti. Jer moja želja je da razvijamo zdravstvene djelatnosti u Metkoviću, a ne da ih gasimo“, kazao je Štimac.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik