Do bolje turističke ponude uređenjem Prirodoslovnog muzeja Metković i pješačke staze Predolac-Šibanica

Autor: na 29. siječnja 2020.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić danas je sa suradnicima, zamjenicom župana Žaklinom Marević i gradonačelnikom Metkovića Daliborom Milanom posjetio lokacije uređene u sklopu projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve“, kao i lokacije na kojima se projekt još provodi.

Cilj projekta je, kroz održivo korištenje prirodne baštine, kreirati jedinstvenu ekoturističku destinaciju te pridonijeti društvenom i gospodarskom razvoju ovoga područja.

U Metkoviću je tako posjetio Prirodoslovni muzej Metković u kojem se radi na uređenju prve prostorije muzeja i pješačku stazu kroz značajni krajobraz Predolac-Šibanica.

„Ovo je doista veliki projekt unaprjeđenja prirodne baštine doline Neretve. Sastoji se od devet projektnih aktivnosti koji će naznačiti važnost prirodne ponude koju imamo u dolini Neretve. Danas smo obišli lokacije na kojima su radovi završeni. To su škola u Staševici s eko-vrtom, edukacijsko igralište u Otrić-Seocima te staza Predolac-Šibanica koja je, također, uređena za rekreaciju i olakšava pristup tom jednom lijepom dijelu područja Metkovića“, rekao je župan Dobroslavić.

Gradonačelnik Milan istaknuo je kako se uređenjem pješačke staze kroz Predolac i Šibanicu vratio život na stare staze koje su već postojale na tom području.

„U sklopu ovog projekta još će se nabaviti i postaviti oprema i sustav tehničke zaštite na području Predolca i Šibanice. To su nekadašnji putovi koji su se kroz ovaj projekt proširili i očistili. Možemo reći da su ovim projektom oživile te šetnice. Vikendom sve više osoba šeće njima i smatram da se ovdje radi o vrlo vrijednim projektima“, rekao je Milan.

Posjetitelji Prirodoslovnog muzeja Metković najprije će ući u špilju

U Prirodoslovnom muzeju Metković istraživanja i radovi su još uvijek u tijeku, ali završetkom projekta u prvoj prostoriji muzeja nalazit će se prikaz špilje, kako bi se na zanimljiv način prikazala geološka prošlost doline Neretve.

„Smatramo da prirodoslovni muzej posvećen jednom malom području Hrvatske kao što je delta Neretve, mora započeti upravo geološkom prošlošću tog područja. Posjetitelji će tako, kada uđu u naš prostor, zapravo doživjeti nešto za što mislim da u Hrvatskoj trenutno nije moguće doživjeti, a to je da će ući u jednu dioramu, odnosno, prostor koji je posvećen speleološkim objektima na području delte i gdje će vidjeti geološku konfiguraciju, kao i živi svijet koji nastanjuje naše jame i pećine. Po izlasku iz te diorame, posjetitelji će moći vidjeti i video projekciju geološke prošlosti doline, gdje će biti predstavljene i turističke staze, kao i moguće točke za turistički obilazak“, rekla je Ivana Baće, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Metković.

U sklopu projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve“ još su u planu uređenje posjetiteljskog centra i planinarskog doma u Baćini, izgradnja promatračnice za bioraznolikost  te tematskih staza na Baćinskim jezerima, te edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu, zajedno s vjetroorguljama.

Ukupna vrijednost projekta je 14 milijuna kuna, od čega je 75% iznosa sufinancirano iz EU fondova. Vrijednost projektnih aktivnosti u Metkoviću je 2,3 milijuna kuna.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik