Stiže novi toplinski val

Državni hidrometeorološki zavod je za četvrtak 22. i petak 23. kolovoza najavio umjerenu opasnost od pojave toplinskog vala na području Dubrovačko- neretvanske županije.

toplinski val
Foto: ilustracija

 

Državni hidrometeorološki zavod je za četvrtak 22. i petak 23. kolovoza najavio umjerenu opasnost od pojave toplinskog vala na području Dubrovačko- neretvanske županije, dok za subotu, 24. kolovoza nema opasnosti.

Toplinski val, odnosno, visoke temperature, mogu izazvati toplinski udar organizma koji može dovesti do težih oštećenja organizma, te do smrti.

Simptomi toplinskog udara su crvena, topla i suha koža, jaka glavobolja, mučnina, ubrzani puls, izuzetno visoka temperatura tijela te gubitak svijesti, a u najvećoj opasnosti su rizične skupine među kojima su srčani bolesnici, trudnice te djeca.

Savjetuje se izbjegavanje boravka na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, odnosno, od 10 do 17 sati, konzumiranje lako probavljive hrane i dovoljno tekućine, izbjegavanje kave, alkohola, gaziranog pića i težih fizičkih poslova. Savjetuje se i nošenje prozračne odjeće te rashlađivanje tuširanjem ili kupanjem u moru.