Od 1. kolovoza na snazi novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Novim zakonom će će biti povećane kazne za prekršaje u prometu, a iz Ministarstva unutarnjih poslova kažu da novim zakonom žele na cestama podići razinu sigurnosti, ali i prometne kulture.

prometna policija

Od sutra, 1. kolovoza, na snagu stupa novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, kojim će biti povećane kazne za prekršaje u prometu.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova kažu da novim zakonom žele na cestama podići razinu sigurnosti, ali i prometne kulture.

Tako će kazne za osam najtežih prekršaja, iznositi od 10 000 do 20 000 kuna. Riječ je o vožnji u suprotnom smjeru na brzim cestama i autocestama, prekoračenju brzine u naseljenom području za 50 i više km/h, namjernom prolasku kroz crveno svjetlo, odbijanju alkotesta, vožnji pod utjecajem droga ili alkohola iznad 1,5 promila te upravljanju vozilom prije dobivanja vozačke dozvole, ili dok je vozačka oduzeta.

Strože će biti i kazne za nepropisan prijevoz djece, nepropisno pretjecanje i nezaustavljanje na pružnom prijelazu. Za korištenje mobitela u vožnji i za nevezanje pojasa kazna će iznositi 1 000 kuna. Također se, između ostlaloga, povećavaju novčane kazne te uvode i zaštitne mjere i negativni prekršajni bodovi i za prekršaje vezane uz prednost prolaska i propuštanje vozila i nepropisno pretjecanje vozila na ili kod pješačkog prijelaza.

Više informacija koje donosi novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, zainteresirani mogu saznati putem mrežnih stranica Ministarstva unutarnjih poslova ili Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.