Nacionalni dan dobrovoljnih darivatelja krvi

U Hrvatskoj se danas, 25. listopada, obilježava Nacionalni dan dobrovoljnih darivatelja krvi.

U Hrvatskoj se danas, 25. listopada, obilježava Nacionalni dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Podsjetnik je to na prvu provedenu akciju dobrovoljnog darivanja, koja je, u organizaciji Crvenog križa održana prije 65 godina u Željezari Sisak.

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi, u Metkoviću organizira Gradsko društvo Crvenog križa koje broji više od 400 članova iz metkovskog i opuzenskog aktiva.

U 2017. godini članovi, među kojima je i nekoliko koji su krv dali više od 100 puta, sudjelovali su u 10 akcija dobrovoljnog darivanja krvi, u kojima su za potrebe transfuzijskog odjela Opće bolnice Dubrovnik prikupili 328 doza krvi.

Iako u cijeloj Hrvatskoj raste potreba za krvlju, na što se sve teže odgovara, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa, Nela Orlović je istaknula kako je dubrovačka bolnica jedna od rijetkih koje imaju dovoljne količine krvi za potrebe svojih pacijenata.

“Ne trebamo mnogo pričati o ljudima koji svoju humanost pokazuju redovito i uvijek djeluju te koliko znači krv za sve ljudske živote i za pacijente u cijeloj Hrvatskoj, a pogotovo u našoj Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Naša bolnica je jedna od rijetkih koja ima sasvim dovoljno prikupljenih količina krvi za svoje pacijente od naših darivatelja. Još jednom želim čestitati svim dobrovoljnim darivateljima krvi njihov dan”, kazala je Orlović.